Qui impulsa el Fòrum Futurs de l’Educació?
Aquesta iniciativa sorgeix a proposta de centres impulsors i referents d’Escola Nova 21, que manifesten la voluntat de seguir vinculats per generar accions d’aprenentatge entre iguals i, alhora, contribuir a fer difusió a la comunitat educativa dels aprenentatges del col·lectiu, i fent arribar la seva veu a l’administració educativa en els temes que el propi col·lectiu consideri rellevant treballar. Són aquests centres que proposen constituir el Fòrum Els Futurs de l’Educació, i hi incorporen altres escoles i instituts, esdevenint un col·lectiu temporal autoliderat pels propis centres i persones que en formen part, i que compta amb el suport de la Fundació Jaume Bofill i d’UNESCOCAT en temes d’organització, coordinació i comunicació.
Què tenen en comú els centres i persones que composen el col·lectiu?
Els centres i persones del Fòrum Els Futurs de l’Educació:
- Comparteixen la mirada sobre què significa qualitat educativa que concreta l’horitzó de canvi i la Rúbrica de Canvi.
- Tenen un projecte educatiu (un propòsit, unes pràctiques d’aprenentatge i una organització de centre) alineat amb aquest horitzó de canvi.
- Esperen compartir la seva experiència i aprenentatges amb altres centres, de manera horitzontal.
- Volen establir espais de reflexió pedagògica amb altres centres, amb l’objectiu de compartir aprenentatges entre ells i amb el conjunt de la comunitat educativa, i també contribuir a què es facin polítiques públiques dirigides a aconseguir que una educació de qualitat arribi a tots els infants i joves.
Com es seleccionen els temes de treball i reflexió del col·lectiu?
El col·lectiu selecciona 3 o 4 grans temes per any per promoure l’aprenentatge entre iguals entre els membres del col·lectiu com també, posteriorment, de forma externa per compartir les reflexions i conclusions d’aquest col·lectiu amb la resta de la comunitat educativa així com per contribuir a les polítiques educatives de Catalunya. Per seleccionar els temes es té en compte la motivació del col·lectiu per tractar la qüestió escollida així com la rellevància del tema en el moment actual educatiu i l’existència d’un marc de referència que faciliti la reflexió profunda i la contribució a les polítiques educatives.
Degut a la sobtada crisi del covid-19 el col·lectiu va decidir reenfocar els seus esforços i dedicar l’últim trimestre del curs 19-20 a la situació excepcional de confinament que el sector educatiu estava vivint. Es poden consultar les accions realitzades a l’apartat “què fem” d’aquest web.
Quin ha estat el procés pel qual els centres han constituït el col·lectiu?
El desembre de 2019 es va posar en marxa una comissió impulsora dels 21 centres referents d’Escola Nova 21 que havien proposat crear el Fòrum Futurs de l’Educació, per decidir un procés participatiu que permetés sumar 10 nous centres, a partir dels criteris que uneixen els components del col·lectiu. El mes de febrer de 2020 tots els components es van trobar presencialment per valorar les propostes de noves incorporacions i constituir així el Fòrum.
Al llarg dels 2 anys de la iniciativa, s’hi incorporaran nous centres?
El Fòrum Els Futurs de l’Educació sorgeix com una xarxa de dos anys de durada, vinculada a la contribució del debat mundial de la UNESCO “Futures of Education”, una iniciativa planificada per als anys 2020 i 2021.
Al llarg dels 2 anys es realitzaran diversos actes oberts a la comunitat educativa. No obstant, degut a la curta durada de la iniciativa no es preveu fer una crida oberta i es limitarà a 31 centres adherits al col·lectiu, nombre màxim establert pel propi col·lectiu amb l’objectiu de fer operatiu el treball en xarxa. Pel que fa als actes oberts, se’n farà difusió a tota la comunitat educativa.
Com puc col·laborar amb el Fòrum Futurs de l’Educació?
Es comunicaran els actes oberts a la comunitat educativa a l’apartat “agenda” d’aquest web. D’altra banda, pots posar-te en contacte amb el Fòrum Futurs de l’Educació fent la teva proposta o comentari a través d’aquest formulari.
Com es coordinen els i les components del col·lectiu?
El Fòrum Futurs de l’Educació compta amb una comissió conformada per 8 persones del propi col·lectiu que té per objectius: la representació del col·lectiu en la presa de decisions, l’organització de trobades, la definició de productes i metodologia de les trobades i dinamització de les pròpies sessions. La comissió està en comunicació i relació directa amb la Jara Costa i la Marta Pujadó, l’equip de coordinació del Fòrum Futurs de l’Educació. S’estableixen reunions de coordinació freqüents per avançar en les finalitats exposades.
Quina relació té el Fòrum Futurs de l’Educació amb la iniciativa global impulsada per la UNESCO “Futures of Education”?
La iniciativa “Futures of Education” promou un diàleg mundial sobre com el coneixement i l’aprenentatge poden modelar el futur de la humanitat i el planeta. La UNESCO convida a les organitzacions i xarxes del món a mobilitzar les seves comunitats a fi que les aportacions d’individus, xarxes i organitzacions alimentin el treball de la Comissió Internacional de la UNESCO i l’informe corresponent. Es pot consultar l’agenda plantejada en el web. Es tracta, doncs, d’una crida oberta, que el Fòrum Futurs de l’Educació ha prioritzat com un dels seus objectius clau de treball.