Taller amb l’Ann Cook

Enguany Barcelona ha estat responsable d’acollir la  Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO (WHEC 2022), que tenia com a objectiu reunir diferents actors rellevants per definir i preparar un full de ruta que pretén donar resposta als reptes als quals s’enfronta la humanitat i el planeta, amb especial atenció a la disrupció global creada per la COVID-19 en l’àmbit de l’educació. 

En el marc d’aquesta conferència, CATESCO va organitzar dos site-events per contribuir al diàleg i a la reflexió cap al canvi de paradigma educatiu que proclama la UNESCO. El segon, “Repensar l’accés a la universitat”, va comptar amb la participació especial de la Prof. Ann Cook, directora del New York Performance Standards Consortium, i la Prof. Michelle Fine, de la City University of New York, que van exposar el seu cas d’èxit d’accés inclusiu a la universitat dels joves de la xarxa d’instituts del Consortium.

En el context d’aquesta visita, la Prof. Ann Cook i la Prof. Michelle Fine van liderar un taller amb els centres del Fòrum Futurs de l’Educació a l’Escola La Maquinista. Les professores parteixen de la idea que hi ha una millor manera d’avaluar l’aprenentatge de l’alumnat, que existeix una alternativa a les proves estandarditzades.

En aquest workshop es va posar en pràctica un instrument d’avaluació inicial, el Q-sort, amb l’objectiu conèixer aquesta eina des de l’experiència. La pregunta disparadora de la dinàmica del taller va ser: 

Què es fa en una escola que garanteix la qualitat educativa?

La dinàmica va consistir en:

  1. Partint d’una llista extensa indicadors, escollir-ne individualment 10 que clarament no garanteixin el que nosaltres entenem per qualitat educativa.
  2. Després, de la mateixa llista d’indicadors, escollir-ne una altra vegada 10, però aquest cop aquells que sí que creiem prioritaris per a garantir la qualitat educativa en un centre.
  3. En tercer lloc, realitzar una priorització conjunta en petits grups. 
  4. Tancar la dinàmica generant una conversa oberta sobre els perquès de les eleccions de cadascun dels grups.

Les discussions i reflexions que va generar de manera natural la dinàmica van ser molt enriquidores. L’experiència i coneixement de Cook i de Fine van contribuir molt al debat i ens van permetre conversar tant des d’un nivell més filosòfic i abstracte sobre què és qualitat educativa, fins a com aterrar aquestes grans idees i grans preguntes que convé que ens fem en accions concretes.

Per més informació sobre l’aproximació que proposa la Prof. Ann Cook, es poden consultar les següents entrevistes:

Entrevista a Ann Cook al programa Més 324 de TV3

Entrevista a Ann Cook al Diari Ara

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *