Enguany Barcelona ha estat responsable d’acollir la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO (WHEC 2022), que tenia com a objectiu reunir diferents actors rellevants per definir i preparar un full de ruta que pretén donar resposta als reptes als quals s’enfronta la humanitat i el planeta, amb especial atenció a la disrupció global creada per la COVID-19 en l’àmbit de l’educació.
En el marc d’aquesta conferència, CATESCO va organitzar dos site-events per contribuir al diàleg i a la reflexió cap al canvi de paradigma educatiu que proclama la UNESCO. El segon, “Repensar l’accés a la universitat”, va comptar amb la participació especial de la Prof. Ann Cook, directora del New York Performance Standards Consortium, i la Prof. Michelle Fine, de la City University of New York, que van exposar el seu cas d’èxit d’accés inclusiu a la universitat dels joves de la xarxa d’instituts del Consortium.
En el context d’aquesta visita, la Prof. Ann Cook i la Prof. Michelle Fine van liderar un taller amb els centres del Fòrum Futurs de l’Educació a l’Escola La Maquinista. Les professores parteixen de la idea que hi ha una millor manera d’avaluar l’aprenentatge de l’alumnat, que existeix una alternativa a les proves estandarditzades.
En aquest workshop es va posar en pràctica un instrument d’avaluació inicial, el Q-sort, amb l’objectiu conèixer aquesta eina des de l’experiència. La pregunta disparadora de la dinàmica del taller va ser:
Què es fa en una escola que garanteix la qualitat educativa?
La dinàmica va consistir en:
- Partint d’una llista extensa indicadors, escollir-ne individualment 10 que clarament no garanteixin el que nosaltres entenem per qualitat educativa.
- Després, de la mateixa llista d’indicadors, escollir-ne una altra vegada 10, però aquest cop aquells que sí que creiem prioritaris per a garantir la qualitat educativa en un centre.
- En tercer lloc, realitzar una priorització conjunta en petits grups.
- Tancar la dinàmica generant una conversa oberta sobre els perquès de les eleccions de cadascun dels grups.
Les discussions i reflexions que va generar de manera natural la dinàmica van ser molt enriquidores. L’experiència i coneixement de Cook i de Fine van contribuir molt al debat i ens van permetre conversar tant des d’un nivell més filosòfic i abstracte sobre què és qualitat educativa, fins a com aterrar aquestes grans idees i grans preguntes que convé que ens fem en accions concretes.
Per més informació sobre l’aproximació que proposa la Prof. Ann Cook, es poden consultar les següents entrevistes: